Skip to main content

Klímagyász

Műhely

A klímagyászról - szakembereknek

A klímaszorongás egyre jobban terjed, főleg a fiatalok körében, számtalan ismeretterjesztő szintű cikk jelent meg az online felületeken, amelyek általában tartalmaznak tanácsokat is arra vonatkozóan, hogy ez a szorongás hogyan csökkenthető, ezek a tanácsok azonban jobbára  két témát ölelnek fel: az egyéni környezettudatosságot és a közösségi cselekvést, aktivizmust. Ezek mind fontosak és nagyon jók, azonban mindennek ellenére megfigyelhető, hogy pont a környezettudatosan élők és az aktivisták körében a legerősebb a klímaszorongás... 

A témában végzett több kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a klímaszorongás és a klímagyász kéz a kézben jár, az általánosan javasolt stresszkezelő technikák sokszor azért nem működnek a várt eredménnyel, mert a klímaszorongás mögött a legtöbb esetben egy fel nem ismert és nem kezelt klímagyász bújik meg, ami teljesen más megközelítést igényel. A műhely célja, hogy a gyász oldaláról nézzünk rá a témára, feltérképezzük, hogy milyen típusú veszteségek jöhetnek szóba, és e speciális gyász feldolgozására milyen eszközök állnak rendelkezésre.

Következő műhely

Klímaszorongás és klímagyász

Alapozó műhely

Időpont:
2023. május 20. szombat
9-17 óra

Helyszín: 
Online (Zoom)

A műhelyről

Az egész napos (9-17 óráig tartó) kiscsoportos műhely kifejezetten segítőknek szól, NEM saját, egyéni klímagyászt feldolgozó csoport, bár a beszélgetés és a közösen végzett gyakorlatok, illetve azok későbbi egyéni alkalmazása "mellékhatásként" hozzájárulhat a résztvevők klímagyászának feldolgozásához és klímaszorongásának csökkenéséhez is.

A műhely minimum 4 jelentkezővel indul, legfeljebb 10 főt tud fogadni.

A részvételi díj 20.000 Ft, amelyet banki átutalással lehet teljesíteni. Ha nehézséget okoz a kifizetése, van lehetőség egyéni megállapodásra.

Zoom-on leszünk, a részvétel feltétele a bekapcsolt kamera és a privát tér biztosítása. A tapasztalatok megbeszélésére, a kollégákkal való kapcsolódásra egy zárt Facebook csoportban továbbiakban is van lehetőség.

Tematikus programok

Klímaszorongás és klímagyász

A műhely során a klímaszorongás és a klímagyász összefüggéseinek áttekintése után a klímagyász sajátosságaival és megjelenési formáival fogunk foglalkozni, végig nézzük a főbb veszteségtípusokat és a hozzájuk kapcsolódó érzéseket, a gyászolók igényeit általában, az érintettek speciális témáit, és a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatják azokat az eszközöket, amelyeket tapasztalataim szerint a veszteségfeldolgozásban, a gyászmunkában eredményesen lehet használni akár egyénileg, akár csoportokban. 

Az eszközökön és gyakorlatokon kívül szó lesz a Mélyadaptációról (Deep Adaptation), mint lehetséges megküzdési stratégiáról és annak gyakorlati alkalmazásáról a mindennapokban, valamint a klímagyász kíséréséről egyénileg, egyszeri facilitált beszélgetés formájában, illetve 10 alkalmas zárt kiscsoportban.

"Jövőkép nélkül" beszélgetések facilitálása

A műhelyt egy "saját élmény" csoportfoglalkozással kezdjük, ahol a résztvevők csoporttagként tapasztalhatják meg, hogy általában (nagy vonalakban) hogyan zajlik egy ilyen beszélgetés, majd egy rövid szünet után megbeszéljük a tapasztalatokat.

Délután részletesen megnézzük a javasolt tematikát, a használható eszközöket, technikákat, majd kitérünk az ilyen csoportokban gyakran felmerülő nehéz helyzetekre és azok lehetséges kezelési módjaira, illetve egyes közösségek specialitásaira. 

10 alkalmas klímagyász csoport facilitálása

A klímagyász csoport egy speciális zárt veszteségfeldolgozó csoport, kéthetenkénti találkozásokkal összesen 10 alkalommal. A csoportalkalmak meghatározott tematikán alapulnak, a ventilláláson kívül fontos szerepe van az edukációnak, a beszélgetést mederben tartó kérdéseknek, illetve a közösen és otthon végezhető gyakorlatoknak.

A műhely során végigmegyünk az egyes alkalmak tematikáján, az online és személyes jelenléti csoportok sajátosságain, és kipróbálunk néhány  gyakorlatot is. 

A jelentkezés előfeltétele a Klímaszorongás és klímagyász műhelyen való részvétel.  

Rólam

Csapó Krisztinának hívnak, gyászkísérő és online mentálhigiénés tanácsadó szakember, illetve 2019-ben végeztem el a Napfogyatkozás Egyesület Gyászcsoportvezető, A gyász lélektana  és Gyásztanácsadó képzését, illetve David Kessler segítőknek szóló Grief Educator Certification tréningjét. 2019 szeptembere óta támogatok klímagyászolókat, klímaszorongókat a Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) szellemében, a több, mint 8000 tagú magyar mélyadaptációs Facebook csoport  adminisztrátoraként, tavaly óta klímagyász csoportokat is vezetek saját tematika alapján. 

Letölthető szakmai önéletrajz

Szeretettel várlak!

2023. május 20, szombat, 9:00-17:00

nap
:
óra
:
perc
:
másodperc