Támogatás

Közösségi támogatás

Azokat, akik egyedül érzik magukat és szívesen osztanák meg a gondolataikat, érzéseiket sorstársakkal, szeretettel várjuk a Deep Adaptation Hungary zárt Facebook csoportjában.


Azokat, akik egyedül érzik magukat és szívesen osztanák meg a gondolataikat, érzéseiket sorstársakkal, szeretettel várjuk a Deep Adaptation Hungary zárt Facebook csoportjában.

A csoport leírása

Azok, akik elfogadják, hogy komplex társadalmaink összeomlásának valószínűsége egyre nő, alkotják majd azokat az első közösségeket, akik tudják, nem maradt mára fontosabb feladat, mint a felkészülés.Mindezzel együtt, a legalaposabb felkészülés sem jelenthet garanciát a számunkra, de mivel véteni nem csupán tettel, de mulasztással is lehet, legalább lelkünk nyugalmáért elmondhatjuk, ha eljön az idő: megtettük, amit megtehettünk.

A cél nem lehet más, mint enyhíteni az összeomlás okozta testi és lelki károkat. Ez az erre adott közösségi szintű válasz lényege, és nem az, hogy egyesek a barlangjaikban tovább élnek majd túl, mint mások.

-x-

E hely célja, hogy olyan gondolatokat és információkat osszon meg egy alakuló közösséggel, amelyek a társadalmaink lehetséges összeomlásával kapcsolatos külső és belső alkalmazkodást teszik lehetővé, és talán valamivel könnyebbé. Ezek az információk két külön területet ölelnek fel.

Egyrészt a lelki, szellemi, pszichológiai vonulatát a dolognak, hiszen az emberek döntő többsége számára szinte feldolgozhatatlan a gondolata annak, hogy ami „mindig is volt”, az egyszer csak nem lesz. Ez különösen igaz abban az esetben, ha szülőkről és családról van szó.

Másrészt a felkészülés fizikai, gyakorlatiasabb tennivalóit kell megtalálnunk és számba vennünk közösen. Olyan dolgokat, amelyek az önfenntartás, az önellátás, az öngyógyítás vagy az önvédelem kérdésében nyújtanak majd kapaszkodót a számunkra, sokkal nehezebb körülmények között. Mindezeket pedig a közösségépítés együttérző szellemében, hiszen kevés értékesebb dolog létezik az életünkben, mint tartalmas, szoros, emberi kapcsolataink. Fedezzük fel újra őket...

Kérünk mindenkit, hogy ebben a csoportban igyekezzen minimálisra szorítani a klímaváltozással, természeti katasztrófákkal, emberi tragédiákkal kapcsolatos híreket. Ahogy haladunk egyre előrébb és beljebb ebben a folyamatban, ezek az információk elárasztják majd az életünket, és nem a felkészülésben segítenek minket. Mert bármennyire is furcsán hangzik, itt a felkészülés pozitív oldalát kell megtalálnunk, és a lehető legtöbb jót, amit együtt tudunk majd kihozni ebből helyzetből.

Stumpf-Bíró Balázs
A Deep Adaptation Hungary - Készülj és alkalmazkodj!
Facebook csoport alapítója
 
 

Csoportszabályok az adminisztrátoroktól

 

Csatlakozás
A Csoporthoz való csatlakozás feltétele, a Szabályzat elolvasása, megértése és elfogadása.

A Csoport célja
Mi itt úgy gondoljuk, hogy a környezetünk és életkörülményeink mélyreható megváltozása, nem visszafordítható folyamat, és a társadalmaink összeomlásához vezethet. Erre igyekszünk felkészülni, közösen.

Témák
Kerüljük az olyan információk áradatát, amelyek számtalan más helyen is előfordulnak. Az önfenntartás, az önellátás, az öngyógyítás vagy az önvédelem kérdéseire koncentrálunk. Ilyen posztokat kérünk!

4 Kalauzok/Guides 
A könnyebb tájékozódás kedvéért egységekbe szervezzük a megosztott információkat. Ezek száma bővül. Kérünk mindenkit, hogy mielőtt posztol, gondolja végig, hogy az melyik egységbe illeszthető bele.

5 Pozitív hozzáállás
Attól még, hogy úgy gondoljuk, a ma ismert emberi világunk hamarosan a felismerhetetlenségig átalakul, nem vagyunk depressziósak, nem adtuk fel. Így kérünk, Te is a közös megoldásokat keresd velünk.

Türelem és Elfogadás
Az életben a legdemokratikusabb dolog a halál. És bár itt nem arra készülünk, mind egy cipőben evezünk majd. :) Mindegy ki honnan jött, mije van, a társadalmi összeomlás utoléri. Szóval csak őszintén.

7 Kerülendők
Itt béke van. Tehát nincs politika, sértődés, sértegetés, tukmálás vagy reklámozás. Aki ezeket megengedi magának az figyelmeztetve lesz majd eltávolítva! Csak udvariasan, figyelmesen, építő jelleggel.

Jóváhagyás
Előfordul, hogy egy poszt többször felkerül, vagy nem illeszkedik a Csoport témájába. Ezért a posztok csak ellenőrzés és jóváhagyás után kerülhetnek ki. Adott esetben pedig utólag is törölve lesznek.

A csoportnak 2019 októbere óta vagyok a társadminisztrátora, elsősorban a többször említett 0. lépés (gyász és klímaszorongás) támogatása a szívügyem, de ugyanilyen fontosnak tartom, hogy a beszélgetések "mederben maradjanak", a DA szellemében, a szeretet és együttérzés jegyében alakuljanak. Igyekszünk egy biztonságos, megtartó teret teremteni a nehéz témáknak is. Alapfeltétel az udvariasságon túl az empátia, a támogató hozzáállás - senki nem azért csatlakozik, hogy lehülyézzék, kinevessék azért, mert küzd magával és a helyzettel. Ez egy "pátyolgatós" csoport, nem az "odamondós" fajta - erre különösen nagy figyelmet fordítunk. 

Szerettel várunk a csoportban!

Itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/deepadaptationhungary

PS: Kérjük, hogy válaszolj a tagsági kérdésekre :)

Nem vagy egyedül!

Ha a környezeted nem is érti, hogy min mész keresztül éppen, tudd, hogy nem vagy egyedül. Segítséget kérni ÉR! 


Krízis esetén

Ha bárki komoly klímadepresszióban szenved, és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, vegye fel a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel. Az alábbiak a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonalak:

Kék Vonal
LESZ

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ha támogatásra van szükséged...

Klímagyász csoport

Online önsegítő sorstársi csoport, kéthetente, összesen 10 alkalommal.

Közösségi támogatás

Szeretettel várunk a Deep Adaptation Hungary zárt Facebook csoportban 

Egyéni kísérés

Beszélgessünk arról, ami nehéz, amivel nehezen birkózol meg egyedül

Kapcsolódási lehetőségek

Ez is érdekelhet

Csoportok

Klímagyász

csoport

A következő online klímagyász csoport 2022 augusztus 17-én indul

A klímagyászról

A klímagyász a gyász egy viszonylag új területe, a kifejezés is csak néhány éve létezik, és az "illegális" gyászok közé tartozik, azaz akik ezzel küzdenek, a környezet részéről igen csekély támogatásra számíthatnak, holott a pusztuló ökoszisztémáról, a kihaló fajokról szóló hírek hatására sokan valódi veszteséget élnek át. Másoknál a jövőkép megingása, elvesztése okoz szorongást, és az ezzel kapcsolatos aggodalmaikat ugyancsak nehezen tudják megosztani másokkal, mivel a társadalom nagy része még tagadásban él. 

A csoportról

A csoport minimum 4 jelentkezővel indul, legfeljebb 8 főt tud fogadni. Ez biztosítja, hogy mindenkire legyen idő és figyelem. Az első két alkalom nyitott, utána már új tagok nem csatlakozhatnak.

A csoport önsegítő, sorstársi csoport, a csoport indulása előtt minden jelentkezőt személyesen megkeresek egy beszélgetésre.

Kéthetente fogunk találkozni online, Zoom használatával, szerdánként 18:30-kor. 

A részvételi díj 5.000 Ft/alkalom, amelyet banki átutalással lehet teljesíteni. Ha nehézséget okoz a kifizetése, van lehetőség egyéni megállapodásra.

A csoport célja

Az egyik legfontosabb cél egy olyan biztonságos, megtartó tér teremtése, ahol szabadon lehet beszélni arról, ami bennünk van, ami nehéz, ami miatt itt vagyunk. Ha megoszthatjuk a nehezet, már az is ad némi megkönnyebbülést. 

Azon túl, hogy megtapasztalhatod, nem vagy egyedül, végigmegyünk a klímagyász megnyilvánulási formáin, az érzéseken, amelyeket tapasztalhatsz, és azokon a megküzdési stratégiákon, amelyek segíthetnek ezeknek a kezelésében. Lesznek azonnal alkalmazható egyszerű gyakorlatok, illetve "kihívások", amelyek két találkozás között a napi rutinba beépíthető tevékenységekre irányulnak - ezek célja, hogy csökkentsék a tehetetlenség érzését és segítsenek a hétköznapi felkészülésben, alkalmazkodásban. 

Tekintettel arra, hogy a klímagyászt ma még sokan nem értik, érinteni fogjuk azt is, hogy hogyan lehet az aggodalmakat, érzéseket kommunikálni a család és az ismerősök felé. 

Rólam

Csapó Krisztinának hívnak, gyászkísérő és online mentálhigiénés tanácsadó szakember, illetve 2019-ben végeztem el a Napfogyatkozás Egyesület GyászcsoportvezetőA gyász lélektana  és Gyásztanácsadó képzését, illetve David Kessler segítőknek szóló Grief Educator Certification tréningjét. 2019 szeptembere óta támogatok klímagyászolókat, klímaszorongókat a Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) szellemében. Meggyőződésem, hogy a világ, ahogy ismerjük, záros határidőn belül nagyon meg fog változni, és nem olyan irányban, ahogy álmodnánk. Azt gondolom, hogy a természet pusztulása és az elveszített jövőkép valós veszteségek, az ezek miatt érzett gyász valódi, jogos, és feldolgozható. Azok, akik ezen a folyamaton átmennek, nemcsak reziliensebbé válnak, hanem a későbbiekben támaszt tudnak nyújtani környezetüknek is, amikor a változásokat már nem lehet tovább tagadni. Minden tiszteletem azoké, akikben megvan a bátorság, hogy szembenézzenek ezzel.

Szeretettel várlak!

Tervezett kezdés: 2022. augusztus 17, szerda

Egyéni kísérés

Klímagyász

egyéni kísérés

A klímagyászról

A klímagyász a gyász egy viszonylag új területe, a kifejezés is csak néhány éve létezik, és az "illegális" gyászok közé tartozik, azaz akik ezzel küzdenek, a környezet részéről igen csekély támogatásra számíthatnak, holott a pusztuló ökoszisztémáról, a kihaló fajokról szóló hírek hatására sokan valódi veszteséget élnek át. Másoknál a jövőkép megingása, elvesztése okoz szorongást, és az ezzel kapcsolatos aggodalmaikat ugyancsak nehezen tudják megosztani másokkal, mivel a társadalom nagy része még tagadásban él. 

Első találkozás

Találkozhatunk személyesen vagy online formában, Zoomon vagy Skype-on keresztül láthatjuk is egymást. Ha Neked kényelmesebb, beszélhetünk telefonon is. Itt a honlapon keresztül jelentkezhetsz, erről kapsz egy rendszer e-mailt, de pár órán belül személyesen is visszajelzek.

Mire számíthatok?

Az első találkozás egy kötetlen beszélgetés lesz, amelynek során kérdezek párat, a célja az ismerkedés, hogy eldönthessük, milyen típusú támogatás lenne számodra a legmefelelőbb, mivel küzdesz most. Van, akinek egy hosszabb beszélgetés elég, van, aki ezután igényel további találkozásokat, de az is lehet, hogy azt mondom, a tapasztalataim alapján szerintem egy csoport vagy egy másik szakember többet tudna segíteni.

Számomra fontos egy olyan biztonságos, ítélkezésmentes, megtartó tér teremtése, ahol szabadon tudsz beszélni arról, ami benned van, ami nehéz, ami miatt megkerestél. Ha megoszthatjuk a nehezet, már az is ad némi megkönnyebbülést. 

Segíts magadon!

Azoknak, akik jól boldogulnak egyedül, saját időbeosztásukhoz igazodóan haladnának.